torek, 8. januar 2013

Računalniška osebnost oz. hiter odmik od disleksije (ali pa tudi ne?)


Po daljšem raziskovanju življenja in dela ljudi, ki so v zgodovini determinirali, usmerjali in kakorkoli vplivali na razvoj računalništva, sem prišla do zaključka, da je največja računalniška osebnost PHILIP DON ESTRIDGE. Največja računalniška osebnost v smislu približanja računalnikov običajnim ljudem, ki za uporabo računalnikov niso nujno potrebovali bele halje. Dandanes v razvitem svetu skoraj ni doma, kjer ne bi imel prostora vsaj en računalnik.
Prvi razlog, da sem se odločila za tega moža, je, da je Don Estridge vodil ustvarjanje, rojstvo, izpopolnjevanje, nadgrajevanje, spreminjanje IBM-ovih osebnih računalnikov, katerih razvoj je vodil do današnjih tipov računalnikov. Vplival ni le na razvoj kreiranja celotne industrije strojne opreme IBM-ovih proizvajalcev, ampak na razvoj celotne računalniške industrije. Naslednji pomembni razlog je ta, da so z uporabo opreme, ki ni bila del IBM-ove združbe, omogočili ustvarjanje PC-jev v kratkem času in uspelo jim je ohranjati precej nizke cene računalnikov. Predvsem cenovna dostopnost je eden največjih - če ne celo največji - razlog, da je dandanes računalnik nameščen v skoraj vsaki hiši. Vsaj eden. Tretji pa je ta, da je z uporabo odprte tehnologije Estridge omogočil tudi razvoj ostalih podjetij tako s strojno kot s programsko opremo (npr. Intel, Microsoft, Appel).
V zgodovini so bili številni pomembni ljudje, ki so sploh omogočili, da se je računalnik razvil in oblikoval, da je bil prvič uporabljen in da je postal funkcionalen. Leta in leta truda, veliko neverjetnih, v tistih časih tudi norih idej, veliko odrekanja in žrtvovanja, veliko vztrajnosti in sredstev. Delali so pomembne korake na poti, ki so Don Estridge-u omogočili, da je na poti računalniškega razvoja naredil še korak dlje.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar