nedelja, 28. oktober 2012

Diagnoza: disleksija. Kaj pa sedaj?

Ljudje imamo težave. So težave, ki so lažje rešljive in so težave, za rešitev katerih moramo včasih požreti ponos, spet drugič uporabiti vse svoje sposobnosti, tretjič preseči samega sebe. In so težave, ki jih ne moremo odpraviti. Take težave postanejo del posameznika, zato ne moremo več govoriti o posamezniku s težavami, ampak o posamezniku, ki je drugačen. Vsi smo drugačni! Niti enojajčna dvojčka si nista popolnoma enaka. Drugačnost nas bogati. Predstavljajte si svet, kjer bi vsi razmišljali na enak način, kjer bi vsi reagirali na enak način, kjer bi imeli enak okus za estetiko, kjer bi vsi uživali v enakih dejavnostih, izogibali pa bi se drugim. Enakim. Dolgčas!

Tako kot obstajajo velike razlike med nami, obstajajo tudi velike razlike v skupini oseb, ki imajo disleksijo. Skupno jim je to, da njihovi možgani procesirajo informacije na drugačen način. Na DRUGAČEN in NE napačen! Zato imajo težave na področju branja in pisanja. V preteklosti so bili, v sedanjosti so in prepričana sem, da tudi v prihodnosti bodo ljudje, ki bodo znali svojo drugačnost kompenzirati na pravi način in ki bodo znali svoja močna področja razviti v največji možni meri. Znanstveniki, umetniki takšni in drugačni. Potrebujejo pa pomoč in podporo pri odkrivanju in uporabljanju tistih strategij branja in pisanja, ki bi jim omogočile osnovno delovanje v družbi in seveda prebiti se skozi izobraževalni sistem. Tega pa sami ne bodo zmogli. Potrebujejo pomoč in podporo družine, učiteljev, sošolcev, sovrstnikov. Mi smo lahko en izmed temeljnih podpornih kamnov pri gradnji njihove prihodnosti. 

Nekaj znanih ljudi, ki so si kljub disleksiji izborili mesto pod soncem. In to pomembno mesto. Pripomogli so, da je človeštvo naredilo korak naprej.

Albert Einstein
[His teachers said he was mentally
slow, unsociable and adrift in
his foolish dreams.]
Leonardo Da Vinci
[Bil je levičar, pisal je od desne proti levi.
Njegov način pisanja imenujemo 'The mirror
writing'.]

Winston Churchill
[He was regularly punished in school
for failure or lack of effort, sometimes
failing the same class numerous
 times.]

3 komentarji:

  1. ojla, prav uživam v branju tvojega bloga. Še dobro, da je Neža še vedno na facebooku,tako vsaj vem kaj se dogaja;) lp,Andreja

    OdgovoriIzbriši
  2. Tina, odlično! Se vidi, da prebereš ogromno knjig - tak besedni zaklad, de je užitek brat!;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala obema. Nisem sicer prepričana, da vem, s čim sem vaju navdušila. Hočeta reči, da znam dobro nakladat? ;)

    OdgovoriIzbriši