ponedeljek, 22. oktober 2012

Zakaj ravno disleksija in kaj to je?


Zakaj sem se odločila, da bom opisovala, razpravljala, osveščala javnost o disleksiji? O tem na spletu namreč najdemo zares veliko literature, člankov, razprav, sodobnih smernic in še in še. Razlogi so pretežno osebni, izhajajo pa seveda tudi iz strokovnih nagnenj.

Sama sem pravi knjižni molj. Zelo rada berem in niti s tihim niti z glasnim branjem nimam težav. Velikokrat prostovoljno vodim kakšno prireditev, otvoritev, koncert ipd. Zelo rada in pogosto glasno berem drugim. Nato pa sem naletela na zgodbico, ki je še mene spravila v stisko. Kako je mogoče, da sama lahko v nečem tako uživam, nekdo drug pa ob tej isti stvari trepeta in moli (če vrjame v Boga), da se temu izogne? Zgodba je objavljena na spletni strani Društva Bravo (http://www.drustvo-bravo.si/web/index.phpv strokovnem prispevku gospe Katarine Kesič, prof. def., z naslovom 'Okrogla miza o disleksiji'.

Zgodba gre takole ...

Luka je ves prepoten sedel v šolski klopi. Ura na steni je tiho tiktakala ... še sedem minut do zvonjenja. Zagotovo ga bo poklicala, da bo moral glasno brati, zagotovo ... Zdaj zdaj ga bo poklicala. In potem bo tako kot zadnjič, ko se je pri glasnem branju polulal v hlače in so ga vsi sošolci ozmerjali, da je zaostal in neumen, ker v petem razredu še vedno ne pozna vseh črk in ne zna brati ... "Dojenček, butec!" Ura na steni je še vedno počasi tiktakala, kot da se je zarotila proti njemu. Učiteljica je dvignila glavo, da bi določila novega bralca. Pogledala je po razredu ... Luku je zašumelo v glavi, zdaj je konec z njim, pogledala je proti njemu ..."Lu-... Lucija, prosim, če nadaljuješ."Lucija je prebrala par besed in zadonel je šolski zvonec, zvonec Lukove odrešitve. "Danes sem imel pravo srečo!"


Kaj je vzrok Lukovi stiski?

Disleksija. 
To je stanje, pri katerem se pojavijo težave pri branju, pisanju in črkovanju kljub povprečnim ali nadpovprečnim intelektualnim sposobnostim. Težave se običajno pokažejo pri pridobivanju in zavedanju materinega jezika. Disleksija ni bolezen, saj so težave nevrološko pogojene. Gre za drugačno delovanje možganov. In ker ni bolezen, je disleksija vseživljenjsko stanje, ki ni ozdravljivo, se ga pa da z različnimi pristopi, tehnikami in načini kompenzacije uspešno obvladovati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar